måndag 31 oktober 2011

Jag är för bra på bokföring

Jag har köpt ett nytt bokföringsprogram. Eftersom jag ville ha det så billigt som möjligt, men ändå fortsätta med samma system som jag använt tidigare (Visma) valde jag det enklaste. Visma marknadsförde det som väldigt lättanvänt. Efter tre timmars fajt har jag fortfarande inte lyckats göra en faktura. Programmet är gjort för icke-ekonomer och jag förstår helt enkelt inte vad spargrisen, guldpengen och kugghjulet betyder. Det är oerhört frustrerande. Inte trodde jag att jag skulle sakna verifikationslistor och leverantörsreskontran, men det gör jag.

Nybörjare på sushi

Idag har jag introducerat mina syskonbarn för sushi. De var lite skeptiska, men fick tillsammans i sig nästan en hel åttabitars. Då syskonbarnen i fråga tillsammans uppnår en ålder av 36 år var det väl på tiden att de provade. Å andra sidan var jag själv över 20 år när jag smakade första gången. Lantisar är vi allihopa.

Pysselsöndag

Jag är ju inte en speciellt pysslig person, men igår blev mycket gjort. Vi städade, handlade, köpte täcken och bakade bullar. Jag till och med tog fram symaskinen ur källaren och sydde ett örngott till Anders. Mitt första. Jag tror inte att det kommer att bli en vana, men det är ganska mysigt att vara hemma-pysslig ibland. På så vis är jag väl en ganska otypisk 80-talist om man ska tro tidningarna.

fredag 28 oktober 2011

Trött

Att en dag i Gysinge kan ta så mycket energi. Kul att träffa gamla kollegor, men väldigt stressigt. Jag funderar på om det är värt det.

torsdag 27 oktober 2011

Tillbaka på SLU

Idag provade jag att arbeta från Ultunabiblioteket. Det gick sådär. Det var kallt och dessutom fullt av skräniga studenter som gjorde grupparbeten. Dessutom hade jag en obehaglig känsla av att inte höra dit. Ungefär som om jag gått tillbaka till min gamla högstadieskola och någon hade frågat vad jag hade där att göra. De har dock en hel del tidningar att erbjuda så jag kommer nog att komma tillbaka med jämna mellanrum.

Halvnöjd i Ultunabiblioteket


Ett annat plus var att jag kunde fika med min vän som jobbar på ekonomiinstitutionen. Där mötte jag även några gamla lärare och lite folk jag inte kände igen sedan tidigare. Det är besvärligt att förklara vad jag gör. Så mycket enklare det var att bara säga att man jobbar.

onsdag 26 oktober 2011

Försäljningen har börjat


Nu har jag skickat mina första pitchmail! Så spännande! Jag har skrivit till två tidningar och erbjudit sammanlagt fem idéer. Köper de inte provar jag att skicka idéerna vidare till andra. Jag har också provat att sälja in en idé till mitt gamla jobb. Bollen är i rullning...

F-skatt

Jag glömde ju att blogga om det viktigaste! Jag fick mitt registreringsbevis i slutet av förra veckan så nu är det bara att köra på!

Vita Karin

Snogeholm låg mycket vackert vid en sjö, men var ganska slitet. Jag blev placerad i en flygel nere vid vattnet. I mitt rum stod tre smala sängar, en tv som helt missförstått förhållande mellan längd och bredd och en otäck heltäckningsmatta. Allt detta var överkomligt. Det stora problemet var dock att elementen inte fungerade. Även Skåne visade sig vara ganska kallt i oktober, så jag fick byta till ett rum uppe på slottet. Eftersom det knappt fanns några rum kvar gissade jag att jag skulle få ett av de sämsta, men jag tyckte att det var riktigt mysigt. Tills jag kom hem.

Under kvällen skämtade vi en del om slottets spöke, Vita Karin. Jag kände mig trygg eftersom jag dels aldrig sett några spöken och hon dessutom bara brukar visa sig för män. Hemkommen efter en god natts sömn och en trevlig konferens googlade jag på Vita Karin för att läsa hennes historia. Den var som väntat både överdriven och tragisk, men det var inte förrän jag läste längst ner i artikeln som jag satte kaffet i halsen. Karin visar sig oftast i rum nummer sju och därför tror man att det rummet varit hennes. Gissa vem som blev placerad i rum nummer sju...

söndag 23 oktober 2011

Konferens på Snogeholms slott

I morgon bär det av till Skåne för en konferens på Snogeholms slott med gamla jobbet. Väskan är packad med klänning och varma kläder. På tisdag ska vi ut på vrakfiske och jag har en känsla av att det kan bli kallt.

Bild från wikipedia

Jag planerar att skicka mina första säljmail på onsdag. Spännande! Innan dess kommer dessutom vår gamla mäklare förbi för att värdera lägenheten. Minst lika spännande!

lördag 22 oktober 2011

Reseplanering

Att göra lite nödvändig planering inför vår Vietnam/Thailandresa är ett nödvändigt gott. Det finns mycket att se och priserna är låga så det är ett rent nöje. Hoi An och Nah Trang ligger högt upp på listan.

torsdag 20 oktober 2011

Back on track

I morse vaknade jag med ett ryck, då jag fått för mig att reglerna för FA-skatt inte är de samma som för F-skatt. Jag har nämligen ansökt om det första och gjort research på det senare. Efter några samtal till berörda myndigheter känner jag mig lugn och kan återgå till min plan. Om bara tiden inte gick så fort. Hur ska man någonsin kunna få någonting gjort om tiden springer iväg så här trots avsaknad av barn, arbete och pendling?

Inspiration och insamling av kontaktuppgifter har varit förmiddagens mål. Bibliotekscafét Kardemumma lämpar sig utmärkt för sådant arbete.

Godkänd!

Jag fick godkänt på samtliga delar av fas ett. Hade detta varit i högstadiet hade jag varit mycket besviken. På kursen Grafisk produktion delas inte något högre betyg ut och jag känner dessutom inte längre någon betygsprestige. Nice i dubbel bemärkelse!

Kontoret beskjutet av svensk militär

Efter en ovanligt händelserik arbetsdag i Gysinge är jag tillbaka i stan. Kontoret är beläget i ganska stora, gamla lokaler som till största delen står tomma. Kungsängen tyckte att huset var perfekt för övning och därför blev vi igår först beskjutna med ak4 (eller något dylik) och sedan med kulspruta. Tjejerna på kontoret spanade på alla unga grabbar som smög bakom stenmuren, men vi lyckades ändå få en del gjort. Tills de utlöste brandlarmet. Där kan vi tala att jobba med motstånd. Efter en halvtimme var problemet avlöst och resten av arbetsdagen förflöt odramatiskt.


På väg hem hjälpte jag min vän Jenny att ställa upp marsaller i Gysinge. Det skulle hållas ljuskväll och även om mörkret inte hunnit infinna sig innan jag åkte, var det väldigt fint. Här är en bild på Brukshandeln där det även serverades glögg och korv.

tisdag 18 oktober 2011

Nä nu lackar jag


Vad gör man när limmet på kuvertet är gammalt och man inte har något mer hemma? Tejp är kanske det första alternativet, men i vårt hem saknas även det. Lackstång från i julas finns dock och därför får a-kassan ett brev med sigill på från mig. De ska ju inte tro att de fått brev från vem som helst.

Om att njuta

Oavsett hur det går, hur jag lyckas eller misslyckas med vad jag företar mig, kommer jag att njuta av resan. Jag gör det redan nu. Varje dag. Det var länge sedan jag fick lyckokickar så ofta. Just nu lever jag mitt liv precis så som jag vill ha det. Hur häftigt är inte det!

Anders & jag såg solen gå upp ur
 havet i söndags.

Tentat och klart

Hemtentan är inlämnad och delkursen därmed förhoppningsvis avslutad. Det gick fortare än jag väntat mig så därför sitter jag nu på mitt favoritcafé Roma och gör adresslistor. Det finns en otrolig mängd tidningar i Sverige. Först gjorde det mig glad. Inte längre.

måndag 17 oktober 2011

Tre kärlekar

En sammanfattning av helgen.


AndersRingo


SommarstuganOch här samlade på samma bild

Om att välja dagar

Eftersom Anders jobbar ganska flexibla arbetstider och jag numera har mycket flexibla arbetstider skapas utrymme för... flexibilitet! Den här veckan bestämde vi oss till exempel för att helgen infaller sön-mån . För en som är van vid 8-17 måndag till fredag och 2,25 timmars pendling på det, kan det bara beskrivas som...toppen!

söndag 16 oktober 2011

Söndagsångest

No more!
I morgon ska jag till Ockelbo för att lämna tillbaka Ringo. Därefter ska jag plugga. När, var och hur är upp till mig!

fredag 14 oktober 2011

Om att bära skyddskläder

Nog för att Anders tycker att det är äckligt att plocka upp hundbajs, men jag tycker allt att han går lite till överdrift.


torsdag 13 oktober 2011

Delat ben är trippel glädje

Ringo glömde kvar sitt ben i Gysinge igår och jag hade tänkt hämta hem det idag. För ovanlighetens skull fick vi besök av inte mindre än två hundar på jobbet under dagen, vilka naturligtvis med stor glädje i tur och ordning kastade sig över benet. För att skydda Ringo mot eventuell smitta tog jag inte med benet hem. Inte helt logiskt med tanke på att Ringo äter i princip allt när vi är ute. Jag har blivit en hönsmamma.

Lantlig Lisa reder sig själv

Även denna dag har jag lönearbetat i Gysinge. När jag skulle hem såg jag att jag fått punka på bakdäcket. Vilket tacksamt avslut. Jag gick nog plus/minus noll på den här arbetsdagen.

Så här glad blev jag när jag upptäckte punkteringen.
Nåväl, eftersom jag var klädd i jeans och rutig flanellskjorta kände jag mig väl förberedd och kunde lätt gå in i rollen som redig bilbrud. Tänk vad kläder kan göra för självförtroendet! Klädd praktiskt, blir praktisk. Klädd trendigt, blir trendig. Klädd obekvämt, blir obekväm. Jag bytte däck som om jag inte gjort annat! Ringde inte min käre make förrän biffen var klar.

Och så här snygg är Tyche med reservdäcket på!onsdag 12 oktober 2011

Tillbaka på gamla jobbet

Idag har jag varit på mitt gamla jobb. Jag hann inte klart allt innan jag slutade så jag har lovat att jobba några dagar i oktober. Ringo följde med och blev omåttligt poppis. Han har ju blivit ett riktigt charmtroll på gamla dar!

På kvällen har jag varit på styrelsemöte för bostadsrättsföreningen. Efter en sådan här dag (07 -22) känner jag ännu mer att jag har valt rätt. Hur kul det än är att träffa gamla kollegor har jag hela dagen längtat efter att få vara i Uppsala och jobba med mitt eget. Nu, när klockan är halv elva och jag är nyss hemkommen kliar det i hela kroppen.


Mitt kontor så som det såg ut när jag höll på att flytta in. Idag är samtliga skrivbord belamrade med papper. Tur att de inte är mina längre!tisdag 11 oktober 2011

Tid, tid, tid

Jag trodde att jag skulle ha så gott om tid. Så fel jag hade! Jag har jobbat hela dagen, men ändå känns det inte som att jag har hunnit med någonting. Jag får importera min gamla jobbvana att göra listor så att jag märker vad som blir gjort.

Idag hade jag min vän Erik över på lunch. Jag lagade lasagne, vilket i min värld är ganska avancerat. Flera kastruller och över en timmes arbete. Jag njuter fortfarande fullt ut av att kunna planera min egen tid. Lite matlagning och umgänge runt lunch byts mot kvällsjobb. Den här kvällen har jag ägnat dels åt att plugga Grafisk produktion och dels åt att ta till mig en massa tips ur Camilla Björkmans Frilansskola. Ben & Jerry ställde upp med några skopor motivation. Jag har också hunnit söka en kurs i skrivande på JMK och en distanskurs i foto till nästa termin.
Idag har jag också tittat efter visum till det här stället. Tanken på att kunna sitta där och jobba ger inspiration!

måndag 10 oktober 2011

Dag ett

Dagen började med en föreläsning hos arbetsförmedlingen. Den var bättre än väntat. När jag var där sist, efter att ha tagit studenten, höll jag på att förgås av tristess. Idag blev vi behandlade som vuxna, intelligenta människor och kunde gå därifrån med bevarad värdighet. Trots det fick jag bisarra associationer till koncentrationsläger när vi gick på led genom korridorerna.

Jag gick förbi akademibokhandeln och köpte en överstrykningspenna och Reporter av Björn Häger. Det var länge sedan jag kände mig peppad att läsa en fackbok, men den här vill jag verkligen öppna. Lovande.

 Eftersom jag ligger efter med min kvällskurs tog jag en kaffe på stationen och passade på att plugga lite. Grafisk produktion är ämnet. Jag som trodde att jag skulle få det lite lugnt nu, min första arbetslösa vecka, men det verkar snarare bli hektiskt. Jag har skjutit på alldeles för mycket.
Vårt lilla odjur krävde sitt också. Först tänkte jag ta honom på en lite längre promenad kring grannskapet, men eftersom jag helst har honom lös går jag hellre i naturen. Känslan av att kunna planera min egen tid, och arbeta en stund på kvällen i stället, var mäktig. Ringo och jag åkte ut till Linnés Hammarby för en timme i skogen. Här står han på Linnés "kyrkbänk".

Jag fick ett mycket positivt besked av a-kassan idag. Tydligen är reglerna för att starta eget mycket mer fördelaktiga än jag trott. Jag ska dubbelkolla uppgifterna i morgon. Sen kör vi!

söndag 9 oktober 2011

Imorgon börjar det...

Jag har nu gjort min sista arbetsdag på min gamla arbetsplats. I morgon börjar det nya. Först ett besök på arbetsförmedlingen och därefter ska jag skriva affärsplan. Eftersom jag har fått låna mina föräldrars terrier en vecka får jag lov att jobba hemifrån. Annars är planen att sitta så mycket som möjligt på bibliotek, fik och dylikt. Jag vill ju inte bli en enstöring. Ringo- det är vad vi kallar terriern- får bli min första kollega som egen företagare.

Helgen har spenderats i mitt barndomshem, dit pappa har flyttat tillbaka efter nästan tio år. Det kändes ganska märkligt, men också trivsamt. Huset är slitet, men välbekant. Kroppen minns fortfarande exakt hur långa trappstegen är och var lysknapparna är placerade. Jag ägnade en förmiddag åt att städa för att det skulle bli lite mer beboligt. Sedan tog vi Ringo med oss tillbaka till civilisationen.


I kväll känner jag en blandning av bävan och förväntan. I morgon är det upp till bevis. Dags att uppfylla lite drömmar...